Asterisk Voice HUB

General discussions about Asterisk.

Moderators: Moderator, Support

Asterisk Voice HUB

Postby eugen7691 » Thu Aug 20, 2015 5:04 am

Hello,

I would like to ask if I can use Asterisk Server as a "bridge" between two ITSPs. In other words,

Service provide A send the voice traffic to Service Provider C through Service Provider B (acting as bridge/HUB). Service Provider B is connected to Service Provider A and C via SIP.

I am begginer in Asterisk and I would like ask you the following:

1. Is it necessary to have a Dial-Plan in order to see how many calls and minutes are flowed via "SIP Bridge/HUB" between Service Provider A and C?
2.How can be checked the voice CLI and ASR?
3. Asterisk can send the logs to a SYSLOG server? Where this think can be configured (IP address of syslog)?
4. How can be extracted de CDRs? Asterisk can create the csv files that contain the CDRs?

Finnaly someone can help me with a sample configuration for forwarding the traffic between two SIP networks based on the scenario described at the beginning of this message?

Thank you very much

Eugen
4.
eugen7691
Newsterisk
 
Posts: 2
Joined: Thu Aug 20, 2015 4:44 am

Re: Asterisk Voice HUB

Postby david55 » Thu Aug 20, 2015 2:37 pm

1) It is necessary to have a dialplan to do anything useful in Asterisk. I don't understand the rest of the question, but suspect it has been machine translated.

2) ${CALLERID(num)} for caller ID. Answer/Seize Ratio is not something that applies to individual calls. You would need to analyze CDRs or other logging.

3) In the operating system's place for configuring remote syslogging destinations.

4) Asterisk can create CDRs, if you configure cdr.conf properly. They are not particularly useful for complex calls, for which you should use channel event logging.

I'd suggest one of:

reading http://www.asteriskdocs.org;

paying for an Asterisk course;

hiring a consultant.
david55
Moves Like Spencer
 
Posts: 12570
Joined: Fri Sep 26, 2008 5:03 am

Re: Asterisk Voice HUB

Postby eugen7691 » Fri Aug 21, 2015 12:17 pm

Thank you for answer. Meantime I found a very useful documentation.

Related to the rest of first question I wanted to say if the Dial-Plan is mandatory in order to see the traffic, which will pass the "Voice HUB", on each destination in terms of minutes and number of calls.
eugen7691
Newsterisk
 
Posts: 2
Joined: Thu Aug 20, 2015 4:44 am

Re: Asterisk Voice HUB

Postby david55 » Mon Aug 24, 2015 7:50 am

Dial plans are mandatory if you want Asterisk to do anything with a call other than rejecting it. That has nothing to do with the call accounting.

On the call accounting, the more you deviate from Asterisk's call accounting model, the more coding work you will have to do.
david55
Moves Like Spencer
 
Posts: 12570
Joined: Fri Sep 26, 2008 5:03 am


Return to Asterisk General

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron