Enabling ountbound call by access code

Get help with installing and running AsteriskNOW.

Moderators: Moderator, Support

Enabling ountbound call by access code

Postby tella » Sat Jan 23, 2016 8:56 am

Hello,in FreePBX GUI i was able to set access code on trunk to enabling users making external call,
In Asterisk i ve making a search to be able to do same thing,the only thing i ve noticed is by "Pattern Match" or a prefix "9" or whatever in front of the external number... The need is let user compose the number then enable the call by access code like 1234 for example.

Let me know your thought.

Thanks !
tella
Oldsterisk
 
Posts: 57
Joined: Mon Dec 08, 2014 10:18 am

Re: Enabling ountbound call by access code

Postby david55 » Sat Jan 23, 2016 9:58 am

There are lots of ways of doing this, including the use of the DISA application, parsing prefix codes from the dialled numbers, or using applications to read and check PINs.

Of course, you could just look at how FreePBX does it, as, ultimately, they do everything with Asterisk.

This doesn't relate to the installer or to the Digium hardware support, so Asterisk Support would be a better forum.
david55
Moves Like Spencer
 
Posts: 12570
Joined: Fri Sep 26, 2008 5:03 am

Re: Enabling ountbound call by access code

Postby tella » Sat Jan 23, 2016 10:57 am

Thanks !
tella
Oldsterisk
 
Posts: 57
Joined: Mon Dec 08, 2014 10:18 am

Re: Enabling ountbound call by access code

Postby tella » Tue Jan 26, 2016 11:58 am

Hello all !!! Hello @david55,

Yes there are lots of ways of enabling Enabling ountbound call by access code,
for pretty simple i am gonna use the Authenticate()...
Authenticate(password[,options[,maxdigits]])

I ve read the synopsys and i understood what does ecah arguments , but at the end i get confusing on how to use it in a dialplan ,for example
Supposed my dialplan is that >>
Code: Select all
[Outbound]
exten =>_NXXXXXXX,3,Dial(DAHDI/g1/www${EXTEN})
exten =>_NXXXXXXX,4,Congestion


I m having trouble to connect or use an Authenticate() in this dialplan,
could you please point me to the right direction.

Look forward to your reply.


Thanks !
tella
Oldsterisk
 
Posts: 57
Joined: Mon Dec 08, 2014 10:18 am

Re: Enabling ountbound call by access code

Postby tella » Tue Jan 26, 2016 12:02 pm

Also i ve try this
Code: Select all
[voip]
exten =>_NXXXXXXX,1,Authenticate(1234),Dial(DAHDI/g1/www${EXTEN})
exten =>_NXXXXXXX,2,Congestion


I get the voice prompted me to enter a passwork, i ve trying to put 1234... it does not work until the call is disconnected .

Thanks to help !
tella
Oldsterisk
 
Posts: 57
Joined: Mon Dec 08, 2014 10:18 am

Re: Enabling ountbound call by access code

Postby tella » Tue Jan 26, 2016 12:23 pm

Okay ,it works now ... i hope it help others whose on the same situation.
I did it like that :
Code: Select all
[voip]
exten =>_NXXXXXXX,1,Authenticate(passcode,a)
exten =>_NXXXXXXX,2,Dial(DAHDI/g1/www${EXTEN})
exten =>_NXXXXXXX,3,Congestion
tella
Oldsterisk
 
Posts: 57
Joined: Mon Dec 08, 2014 10:18 am


Return to AsteriskNOW Support

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests

cron