Digium Phone Status & Presence

Community based support for the Digium Phone Application Programming Interface (API).

Moderators: jwitt, sruffell, malcolmd, Moderator

Digium Phone Status & Presence

Postby mpiontek » Fri May 29, 2015 9:20 am

When setting DND or Away on a D70, it does not update the astDB and therefore does not reflect presence in fop2. Would I need to create a custom app in order to get the behavior of also setting presence in astDB?
Mark
IT Director
Milwaukee, Wisconsin
mpiontek
Oldsterisk
 
Posts: 57
Joined: Thu Dec 21, 2006 10:56 pm

Re: Digium Phone Status & Presence

Postby malcolmd » Mon Jun 01, 2015 8:18 am

Howdy,

If you're using DPMA, then the presence is maintained in AstDB. If you're not using DPMA, then you don't get the full status app, and you only get available and DND, where DND returns a 486 when the phone is called.

See the /CustomPresence/{id} key.

e.g.:

Code: Select all
pbx*CLI> database show
/CustomPresence/101                               : available,,             
/CustomPresence/102                               : available,,             
/CustomPresence/103                               : available,,             
/CustomPresence/104                               : available,,   
Malcolm Davenport
Digium, Inc. | Senior Product Manager
malcolmd
Moves Like Spencer
 
Posts: 3019
Joined: Wed Aug 03, 2005 3:53 pm
Location: Huntsville, AL, US

Re: Digium Phone Status & Presence

Postby mpiontek » Mon Jun 01, 2015 1:49 pm

I am using DPMA, and I do see that now that you have me looking in the right direction.

Still working on my end-goal, but your answer did help.

Thanks.
Mark
IT Director
Milwaukee, Wisconsin
mpiontek
Oldsterisk
 
Posts: 57
Joined: Thu Dec 21, 2006 10:56 pm

Re: Digium Phone Status & Presence

Postby malcolmd » Mon Jun 01, 2015 1:52 pm

Howdy,

Yay :)

For more information about that, see:

https://wiki.asterisk.org/wiki/display/ ... erPresence
Malcolm Davenport
Digium, Inc. | Senior Product Manager
malcolmd
Moves Like Spencer
 
Posts: 3019
Joined: Wed Aug 03, 2005 3:53 pm
Location: Huntsville, AL, US

Re: Digium Phone Status & Presence

Postby mpiontek » Mon Jun 01, 2015 1:55 pm

When toggling DND, is it also creating an AMI event? That is what I am looking for.
Mark
IT Director
Milwaukee, Wisconsin
mpiontek
Oldsterisk
 
Posts: 57
Joined: Thu Dec 21, 2006 10:56 pm

Re: Digium Phone Status & Presence

Postby mpiontek » Mon Jun 01, 2015 1:56 pm

Sorry, I see that is in the Wiki.
Mark
IT Director
Milwaukee, Wisconsin
mpiontek
Oldsterisk
 
Posts: 57
Joined: Thu Dec 21, 2006 10:56 pm

Re: Digium Phone Status & Presence

Postby malcolmd » Mon Jun 01, 2015 2:03 pm

Howdy,

No worries.

That'd be:

https://wiki.asterisk.org/wiki/display/ ... tateChange

e.g.

Code: Select all
Event: PresenceStateChange
Privilege: call,all
Presentity: CustomPresence:104
Status: dnd
Subtype: Office Closed
Message: stuff
Malcolm Davenport
Digium, Inc. | Senior Product Manager
malcolmd
Moves Like Spencer
 
Posts: 3019
Joined: Wed Aug 03, 2005 3:53 pm
Location: Huntsville, AL, US


Return to Digium Phone API

Who is online

Users browsing this forum: Yahoo [Bot] and 1 guest