Unable to re-open DSP device /dev/dsp

Get help with installing, upgrading and running Asterisk.

Moderators: muppetmaster, Moderator, Support

Unable to re-open DSP device /dev/dsp

Postby urmi.l » Tue Jun 18, 2013 12:35 am

Hello,

I have installed Asterisk 1.4.39.1 on my CentOS-5.5 system. Every thing is working fine.

When I m trying to dial a call from Console to hard phones its giving me below :

*CLI> console dial 1005
[Jun 18 11:44:08] WARNING[20447]: chan_oss.c:687 setformat: Unable to re-open DSP device /dev/dsp: No such file or directory


I dont have much idea about the oss channels. So, need your help. Do I need to install any thing or do I need to configure oss.conf ? or any thing else?

-Thanks.
urmi.l
Oldsterisk
 
Posts: 146
Joined: Fri May 07, 2010 10:37 pm

Re: Unable to re-open DSP device /dev/dsp

Postby omid_mohajerani » Tue Jun 18, 2013 12:49 am

Check if your sound driver is installed and if you are using oss or alsa !
omid_mohajerani
Oldsterisk
 
Posts: 109
Joined: Mon Mar 04, 2013 4:19 am

Re: Unable to re-open DSP device /dev/dsp

Postby david55 » Tue Jun 18, 2013 12:50 am

1.4. is no longer supported, so should not have been used for a new installation.

The error message you are getting suggests an issue with Linux rather than Asterisk. Are you using USB sound "cards", by any chance?

Please note that the sound card channel drivers are not much used and probably poorly supported.
david55
Moves Like Spencer
 
Posts: 12570
Joined: Fri Sep 26, 2008 5:03 am

Re: Unable to re-open DSP device /dev/dsp

Postby urmi.l » Tue Jun 18, 2013 12:57 am

Thank you for your quick reply.

on my system :
[asterisk]# rpm -qa |grep alsa
alsa-utils-1.0.17-1.el5
alsa-lib-1.0.17-1.el5
alsa-lib-devel-1.0.17-1.el5
alsa-lib-1.0.17-1.el5


Also, I dont know how to check whether it is using alsa or oss ? will you please tell me how can I come to know what it is using ?

-Thanks
urmi.l
Oldsterisk
 
Posts: 146
Joined: Fri May 07, 2010 10:37 pm

Re: Unable to re-open DSP device /dev/dsp

Postby urmi.l » Thu Jun 20, 2013 6:55 am

Hello,

I have installed the required alsa and oss modules. Also loaded the codec_g729.so on my server.
When I m dialing the console, its giving :
== Everyone is busy/congested at this time (1:0/0/1)
== Auto fallthrough, channel 'Console/dsp' status is 'CHANUNAVAIL'


Any suggestions pls ?

-Thanks.
urmi.l
Oldsterisk
 
Posts: 146
Joined: Fri May 07, 2010 10:37 pm

Re: Unable to re-open DSP device /dev/dsp

Postby omid_mohajerani » Thu Jun 20, 2013 7:32 am

Why you may need Codec_g729 ?
get sure that you have loaded chan_oss or alsa in your asterisk . what is the output of
asterisk -rx "module show like chan_oss"
command ?
omid_mohajerani
Oldsterisk
 
Posts: 109
Joined: Mon Mar 04, 2013 4:19 am

Re: Unable to re-open DSP device /dev/dsp

Postby urmi.l » Thu Jun 20, 2013 7:42 am

Thank you for your quick response.

I have read one post in that g729 was suggested. So, put that as well.

[root@localhost agi-bin]# asterisk -rx "module show like chan_oss"
Module Description Use Count
chan_oss.so OSS Console Channel Driver 0
1 modules loaded
[root@localhost agi-bin]#


-Thanks
urmi.l
Oldsterisk
 
Posts: 146
Joined: Fri May 07, 2010 10:37 pm


Return to Asterisk Support

Who is online

Users browsing this forum: Yahoo [Bot] and 18 guests