asterisk crash (may not be kernel 2.6.9-42.0.10.EL update)

Get help with installing, upgrading and running Asterisk.

Moderators: muppetmaster, Moderator, Support

asterisk crash (may not be kernel 2.6.9-42.0.10.EL update)

Postby andye » Fri Mar 02, 2007 10:12 am

Asterisk 1.2.15 w/ zaptel 1.2.13 or 14 is suddenly crashing, the only major change was kernel update to 2.6.9-42.0.10.EL from 2.6.9-42.0.8.EL (CentOS) No config changes.

I always rebuild libpri 1.2.4 zaptel and asterisk with kernel updates.

I have added PROC=pentium4 to the Asterisk Makefile for some time. Otherwise it is pretty stock, mg2 echo can.

I was trying to track it down, and could easily replicate with a parked call. asterisk outputs the following.

channel.c:929 ast_channel_free: PBX may not have been terminated properly on 'Zap/4-1'
== Spawn extension (macro-stdexten, s-NOANSWER, 1) exited non-zero on 'Hn**' in macro 'stdexten'
== Spawn extension (macro-stdexten, s-NOANSWER, 1) exited non-zero on 'â–’::'
Mar 2 11:04:51 WARNING[26377]: chan_zap.c:2462 zt_hangup: Asked to hangup channel not connected
Mar 2 11:04:51 WARNING[26377]: channel.c:897 ast_channel_free: Unable to find channel in list
*** glibc detected *** double free or corruption (!prev): 0x089f4af8 ***

No other changes, been stable forever, otherwise. Am rebuilding on previous kernel now, but suggestions would be welcomed.

I will follow up if I see any new details. I did notice zttranscode is loading once asterisk is started, which I hadn't noticed in the past.

P4 1GB ram w/TDM400

Thanks, Andy
Last edited by andye on Mon Mar 05, 2007 7:01 am, edited 3 times in total.
andye
Newsterisk
 
Posts: 37
Joined: Wed Oct 12, 2005 2:11 am
Location: Seacoast NH

Postby baconbuttie » Fri Mar 02, 2007 10:20 am

did you recompile Zaptel and Asterisk after the kernel update ?
baconbuttie
Moves Like Spencer
 
Posts: 2657
Joined: Tue May 16, 2006 6:32 am
Location: Forest of Dean, Gloucestershire, UK.

Postby andye » Fri Mar 02, 2007 10:20 am

baconbuttie wrote:did you recompile Zaptel and Asterisk after the kernel update ?


I added to my original submission, after I realized I didn't mention that, but yes, I always rebuild.

Thansk, Andy
andye
Newsterisk
 
Posts: 37
Joined: Wed Oct 12, 2005 2:11 am
Location: Seacoast NH

Postby andye » Fri Mar 02, 2007 10:44 am

I haven't used parked calls in a while, after rebuilding with previous kernel I see the following. A call came in in the middle of this, and we crashed again. I will avoid parked calls for now... the moh ends up in voicemail... zap/4-1 is fxo, zap /1-1 and 2-1 are fxs

Mar 2 11:29:14 WARNING[10928]: chan_zap.c:4660 zt_read: Thread -1209812048 Blocking 'Zap/4-1', already blocked by thread -1209812048 in procedure ast_waitfor_nandfds
-- Started music on hold, class 'default', on channel 'Zap/4-1'
Mar 2 11:29:15 WARNING[10928]: codec_gsm.c:165 gsmtolin_framein: Huh? A GSM frame that isn't a multiple of 33 or 65 bytes long from (null) (320)?
-- Stopped music on hold on Zap/4-1
-- Registered extension context 'park-dial'
-- Added extension 'Zap/2' priority 1 to park-dial
== Timeout for Zap/4-1 parked on 701. Returning to park-dial,Zap/2,1
Mar 2 11:30:40 WARNING[10966]: pbx.c:2250 __ast_pbx_run: Zap/4-1 already has PBX structure??
-- Executing Dial("Zap/4-1", "Zap/2||t") in new stack
-- Called 2
Mar 2 11:30:40 WARNING[10966]: channel.c:1604 ast_waitfor_nandfds: Thread -1212781648 Blocking 'Zap/4-1', already blocked by thread -1212515408 in procedure ast_waitfor_nandfds
-- Zap/2-1 is ringing
-- Zap/2-1 is ringing
Mar 2 11:30:44 WARNING[10941]: app.c:644 ast_play_and_record_full: No audio available on Zap/4-1??
-- User hung up
== Spawn extension (park-dial, Zap/2, 1) exited non-zero on 'Zap/4-1' in macro 'stdexten'
== Spawn extension (park-dial, Zap/2, 1) exited non-zero on 'Zap/4-1'
-- Hungup 'Zap/4-1'
-- Hungup 'Zap/2-1'
== Spawn extension (park-dial, Zap/2, 1) exited non-zero on 'â–’::'
Mar 2 11:30:44 WARNING[10966]: chan_zap.c:2462 zt_hangup: Asked to hangup channel not connected
Mar 2 11:30:44 WARNING[10966]: channel.c:897 ast_channel_free: Unable to find channel in list
*** glibc detected *** double free or corruption (!prev): 0x08fcfaf8 ***
Aborted


I'll keep toying with it, but suggestions are welcome.
andye
Newsterisk
 
Posts: 37
Joined: Wed Oct 12, 2005 2:11 am
Location: Seacoast NH

Postby andye » Fri Mar 02, 2007 10:48 am

looks like a hardware issue, thanks for looking

Andy
andye
Newsterisk
 
Posts: 37
Joined: Wed Oct 12, 2005 2:11 am
Location: Seacoast NH

Postby francesco_r » Sat Mar 03, 2007 8:05 am

Try upgrading to asterisk 1.2.16 or 1.4.1, there is a bug in release 1.2.15.
Francesco
francesco_r
Newsterisk
 
Posts: 12
Joined: Thu Dec 21, 2006 10:56 pm

Postby andye » Sat Mar 03, 2007 9:51 am

I moved up to 1.2.16 last night. I think it is hardware because other processes are having a bad time - it's not just asterisk. Power looks good, but there is something bad, I will try to swap out memory this afternoon.

Thanks!
andye
Newsterisk
 
Posts: 37
Joined: Wed Oct 12, 2005 2:11 am
Location: Seacoast NH

Postby andye » Sun Mar 04, 2007 6:45 pm

This is clearly a zaptel issue, I will start a new thread
andye
Newsterisk
 
Posts: 37
Joined: Wed Oct 12, 2005 2:11 am
Location: Seacoast NH


Return to Asterisk Support

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 1 guest